CSICek eta EHUk patentatutako konposatuak lehortearen eragina murrizten du eta tomate landareen produktibitatea hobetzen du.
Azalpena
Horticulture Research aldizkarian argitaratutako lanak, IBMCP (CSIC eta UPVren zentro bateratua) Landareen Biologia Molekular eta Zelularra Institutuko taldeak egin du hexenil butanoatoa (HB), tomate- landareek igortzen duten usaina nola aurre egiten duen. bakterioak: “Estomen kontrolak ur-estresean duen garrantzia ikusita, HBrekin tratamenduek lehorteak eragindako sintomak arintzen dituzte eta laboreen produktibitatea hobetzen dute, esaterako. tomatea. Hala, gaur egun Espainian jasaten ari garen lehorte larriaren testuinguruan, mota honetako konposatuen garapenak aurrerapen handia suposatzen du egoera honi aurre egiteko”, nabarmendu du Purificación Lisón IBMCPko ikertzaileak.
Horrez gain, taldeak beste labore batzuetan ere egiaztatu du erabilgarritasuna, hala nola patatatan, erresistentzia handiagoa ematen baitio Phytophthora infestans , bizkarroiari, tizna berantiarra edo mildiua deritzon gaixotasuna sortzen duena eta galera handiak eragiten dituena.
HB konposatuaren ekintza-modua aztertzeko, IBMCP taldeak estrategia ezberdinak burutu zituen: genetikoak, zenbait molekulatan biosintesiko mutanteak erabiliz; farmakologikoak, inplikatutako prozesu posibleen inhibitzaileekin tratamendu exogenoekin; fosforilazioak detektatzeko analisiaren bidez; eta transkriptomika, tratatutako landareen birprogramazio-mekanismoak mRNA-en aldetik ulertzea ahalbidetzen duten sekuentziazio masiboko teknika berriak (RNAseq) erabiliz.