Ir o contido principal

Seleccionáronse seis proxectos con impacto potencial na sustentabilidade e a eficiencia industrial na primeira convocatoria de propostas do programa AgriFoodtech Sandbox.

Data de publicación: 17/10/2025

Descrición

  • Sigma, Iberfruta Muerza, Lugartis, Pascual Innoventures, Uraphex e Protiberia son as empresas que traballarán coa CNTA en iniciativas relacionadas co desenvolvemento de novos ingredientes, a conservación de alimentos e a rexeneración de augas de proceso.
  • O espazo de probas é unha iniciativa promovida por MCIU, MAPA, o Goberno de Navarra, o Goberno da Rioxa e CNTA, que se xestiona desde o seu centro de innovación EATEX.

O AgriFoodtech Sandbox , unha iniciativa nada da colaboración entre o Ministerio de Ciencia e Universidades (MCIU) , o Ministerio de Agricultura, Pesca e Alimentación (MAPA) , os gobernos de Navarra e A Rioxa e o CNTA (Centro Nacional de Tecnoloxía e Seguridade Alimentaria) , resolveu a súa primeira convocatoria de proxectos. En concreto, seleccionáronse seis iniciativas que destacan polo seu impacto potencial na sustentabilidade ou a eficiencia industrial .

Os seis proxectos seleccionados inclúen a participación das empresas Sigma, Iberfruta Muerza, Lugartis, Pascual Innoventures, Uraphex e Protiberia. Estas empresas terán acceso gratuíto ás capacidades científicas e tecnolóxicas da CNTA e dos seus colaboradores externos, así como ao asesoramento normativo para levar a cabo as probas necesarias para o estudo ou a validación do seu produto ou proceso innovador.

O lanzamento destes proxectos marca o punto de partida do "sandbox", un espazo experimental deseñado como un ambiente seguro para probar tecnoloxías , produtos , servizos ou enfoques innovadores que operan na fronteira regulatoria. O obxectivo final do "sandbox" é obter información a nivel regulatorio e sobre o valor engadido das innovacións en comparación cos usos e prácticas actuais.

Os proxectos, en detalle

  • Sigma, a través de Campofrío Food Group (Alcobendas, Madrid),   experimentarán o uso da ovoalbumina obtida por fermentación de precisión como ingrediente alimentario. O obxectivo é obter   Información técnica e de percepción dos consumidores que servirá como base preliminar para unha futura solicitude de autorización para o uso desta tecnoloxía na UE , contribuíndo ao desenvolvemento de solucións innovadoras e sostibles no campo das proteínas alternativas.
  • Iberfruta Muerza (Azagra, Navarra), pola súa banda, traballará coa CNTA para validar a viabilidade de conservar ingredientes conxelados a base de froita a temperaturas de -15 °C , en lugar dos -18 °C que esixe a lexislación vixente. O proxecto avaliará o impacto na calidade e seguridade dos alimentos, cuantificando o potencial de aforro enerxético e proporcionando criterios técnicos para propoñer técnicas de conservación máis sostibles.
  • O obxectivo de Lugartis (Argamasilla de Alba, Cidade Real), pola súa banda, será caracterizar as fraccións funcionais obtidas da fariña de Lathyrus sativus , unha leguminosa tradicional que caeu en desuso en España, co obxectivo de recuperar o seu cultivo debido á súa rusticidade, sustentabilidade, baixa pegada de carbono e capacidade de rexeneración do solo. Xerarase coñecemento técnico sobre a súa funcionalidade e seguridade alimentaria para avaliar a súa relevancia para a lexislación de novos ingredientes alimentarios .
  • Doutra banda, Pascual Innoventures (Madrid) explorará, xunto co CNTA, o potencial da pel de prata do café , un produto residual actualmente non utilizado, como novo ingrediente funcional . Recompilarase información técnica preliminar que servirá de base para unha futura solicitude de autorización como novo ingrediente alimentario en suplementos, bebidas e outros produtos.
  • O quinto proxecto en cuestión será levado a cabo pola empresa Uraphex (Pamplona, Navarra) co obxectivo de ampliar os casos de uso reais da súa tecnoloxía UraFood, reforzar o seu rendemento e explorar novas aplicacións na industria agroalimentaria. Esta tecnoloxía, desenvolvida pola empresa, aplicarase ao lavado de vexetais en condicións industriais , avaliando a súa eficacia na rexeneración e desinfección da auga, así como na redución de cloratos e carga microbiolóxica.   Os resultados proporcionarán evidencia técnica para respaldar as regulacións sobre o uso seguro da auga rexenerada e promover unha xestión máis sostible da auga .
  • Finalmente, Protiberia (Villamalea, Albacete)   Xunto coa Comisión Nacional para a Conservación da Agricultura (CNTA), o Consello Nacional de Investigación Agropecuaria (CNTA) validará o uso da proteína en po de *Tenebrio molitor* seca en microondas para uso alimentario . O obxectivo é explorar a súa posible equivalencia coa autorización actual, xerando evidencias técnicas que permitan avanzar cara á súa inclusión no marco regulatorio alimentario .

Novas relacionadas