
Proxecto LIFE: Novas estratexias para a valorización de subprodutos do café como nova materia prima para a alimentación animal
- Tipo Proxecto
- Estado Cheo
- Execución 2020 -2024
- Orzamento asignado 1.589.765,00 €
- Ámbito Europeo
- Comunidade Autónoma País Vasco
- Fonte principal de financiamento VIDA
- Páxina web do proxecto Web del proyecto
O proxecto ECOFFEED céntrase nos subprodutos do café xerados pola industria do café instantáneo e o sector HORECA, xa que os subprodutos do café para consumo doméstico non cumpren os requisitos de hixiene para a alimentación animal.
En 2018, os consumidores dos países europeos beberon o equivalente a 2,7 millóns de toneladas de café e usaron 21.000 millóns de cápsulas de café. Un quilogramo de café xera aproximadamente 2 quilogramos de posos de café húmidos (WCG), mentres que cada cápsula contén 9 gramos de café, o que xera 18 gramos de WCG e 3 gramos de residuos de plástico e aluminio. Os SCG húmidos xéranse no sector HORECA (hoteis, restaurantes e cafeterías) (36 %), na industria do café instantáneo (14 %) e no consumo doméstico (50 %). Actualmente, o SCG húmido recupérase parcialmente en aplicacións de baixo valor, como fertilizantes e enerxía, pero arredor do 46 % deste subproduto aínda se xestiona como residuo e elimínase en vertedoiros ou se incinera.
Mentres tanto, a dieta do gando en Europa está composta principalmente de materiais importados. As proxeccións mostran que a gandería aumentará nun 70 % para o ano 2050. Polo tanto, é necesario reducir as presións ambientais da produción de pensos para animais. Substituír a soia por SCG pode ser unha alternativa para este propósito, co efecto beneficioso adicional de reducir as emisións de metano dos animais. Polo tanto, o uso da GCS como ingrediente na alimentación do gando leiteiro contribúe ao uso eficiente dos recursos e á redución do impacto ambiental da cadea de valor do café, a produción de pensos, a sobreexplotación das terras agrícolas e o sector gandeiro.
Desenvolver, demostrar e implementar a grande escala unha solución innovadora e sostible para a recuperación de subprodutos do café mediante o seu uso como ingrediente na alimentación do gando leiteiro.
Dous sistemas loxísticos innovadores para aumentar a eficiencia da recollida de subprodutos do café, concretamente de posos de café usados (SCG) e cápsulas.
Recollida e procesamento de 21 toneladas de SCG e 1,5 toneladas de cápsulas de café.
Produción de 1.125 toneladas de pellets a partir de posos de café usados non aptos para a alimentación animal como combustible alternativo para aumentar a eficiencia do secado dos posos de café usados para a produción de pensos, e produción de 375 kg de plásticos e aluminio para a súa reciclaxe.
Produción de 10,25 toneladas de ingredientes a base de SCG (9,25 toneladas de ingredientes non hidrolizados e 1 tonelada de ingredientes hidrolizados) e substitución do 10 % dos ingredientes convencionais para a alimentación animal por posos de café usados.
Produción de 100 toneladas de alimento experimental para 7 dietas experimentais, para comparar con 100 toneladas de alimento de control en tres dietas de control.
Redución de 5.752 kgCO2eq.
Esquema de valoración para producir un novo ingrediente para pensos a partir de SCG húmido, probado e acreditado a escala semiindustrial.
- Coordinador/nome da entidade: David San Martín
Enderezo postal: Txatxarramendi ugartea, z/g, 48395, Sukarrieta
- Fundación AZTI - AZTI Fundazioa
- NEIKER(NEIKER-Instituto Vasco de Investigación y Desarrollo Agrario S.A.)
- UAGA(UNIóN AGROGANADERA DE áLAVA)
- RIERA(RIERA NADEU, S.A.)
- EUSKOVAZZA(EUSKOVAZZA, S.L)
- EKOGRAS(Ecogras recuperación y reciclado, S.L.)
- BEHI-ALDE(BEHI-ALDE S,COOP)