H2020 MEAQUAS proiektua: Haragi xehatuaren propietateen karakterizazio automatizatu eta objektiboa, kalitate handiko haragi prozesatuaren balorizaziorako.
- Mota Proiektua
- Egoera Bete
- Exekuzioa 2017 -2017
- Esleitutako Aurrekontua 50.000,00 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
- Proiektuaren webgunea MEAQUAS
Haragi prozesatuak gero eta irtenbide ezagunagoa bihurtu dira haragi oso nutritiboa eta merkea lortzeko, eta azken urteotan merkatu globalak hazkunde nabarmena izan du. Haragi-zati nagusiak eta ebakiak hilobietatik kendu ondoren, gihar-ehun kopuru handia geratzen da hezurrei lotuta. Haragi honen erabilera optimoa haragi-produktu prozesatuetan litzateke. Hondar-haragia eskuz berreskuratzen bada, produktua haragitzat hartzen da eta legez horrela tratatzen da. Hala ere, berreskurapena mekanikoki egiten bada, produktua mekanikoki bereizitako haragi (HSH)tzat hartu behar da, ustez kalitate txikiagoko produktutzat, eta hala tratatu behar da EBko egungo legeriaren arabera.
Gaur egun, metodo mekanikoak dira industriak nahiago duen ikuspegia. Azken urteotan, hobekuntza tekniko nabarmenak ikusi dira bereizketa mekanikoko prozesuetan, eta horrek eskuz prozesatutako haragi xehatutik bereiztea zaila den MSC ekoiztea ahalbidetu du. Beraz, beharrezkoa da gihar-egituraren degradazio-maila kuantifikatzeko metodo objektibo eta zehatz bat ezartzea, ez baitago haragi xehatua (CMS) eta haragi xehatua bereizteko argudio objektiborik. Hortik abiatuta, haragiaren kalitatearen ebaluazioa laborategiko kalitate-kontrol inguruneetan harmonizatzeko metodo histokimiko oso erreproduzigarria garatu dugu, baita ekoizpen-lerroan haragi xehatuaren kalitatea online sailkatzeko metodo azkar eta objektibo bat ere.
Berrikuntza-proiektu honen bidez, azken erabiltzaileei onura ekonomikoak eta gure teknologiak haragi-industriaren merkatuan duen balio erantsia erakutsiko diegu. Gainera, proiektuaren helburuak lortzeak negozio aukera garrantzitsua izango du, bost urtean ia 23 milioi euroko fakturazio osoa kalkulatuta.
Haragi prozesatua gero eta irtenbide ezagunagoa bihurtu da haragi oso nutritiboa baina merkean kontsumitzeko, eta produktu horien merkatu globala nabarmen handitu da azken urteotan. Haragi-zati nagusiak eta haragi-zati nagusiak karkasetatik kendu ondoren, oraindik gihar-ehun kopuru handia dago hezurrei lotuta. Haragi honen erabilera optimoa haragi-produktu prozesatuetan litzateke. Hondar-haragia eskuz berreskuratzen bada, produktua haragitzat hartzen da eta legez horrela tratatzen da.
Hala ere, berreskurapena mekanikoki egiten bada, produktua mekanikoki bereizitako haragi (HSH)tzat hartu beharko litzateke, ustez kalitate txikiagoko produktutzat, eta hala tratatu beharko litzateke EBko egungo legeriaren arabera. Gaur egun, metodo mekanikoak dira industriak nahiago duen ikuspegia. Azken urteotan, hobekuntza tekniko nabarmenak ikusi dira bereizketa mekanikoko prozesuetan, eskuz prozesatutako haragi xehatutik ia bereizten ez den MSM ekoiztea ahalbidetuz.
Beraz, gihar-egituraren degradazio-maila kuantifikatzeko metodo objektibo eta zehatz bat ezarri behar da, ez baitago MSM eta haragi xehatuaren bereizketa babesteko argudio objektiborik. Hortik abiatuta, haragiaren kalitatearen ebaluazioa laborategiko kalitate-kontrol inguruneetan harmonizatzeko metodo histokimiko oso erreproduzigarria garatu dugu, baita ekoizpen-lerroan haragi xehatuaren kalitate-kalifikazioa linean egiteko metodo azkar eta objektibo bat ere.
Berrikuntza-proiektu honen bidez, azken erabiltzaileentzako onura ekonomikoak eta gure teknologiak haragi-industriaren merkatuan duen balio erantsia erakutsiko ditugu. Gainera, proiektuaren helburuak lortzeak negozio aukera garrantzitsua izango du, bost urtean ia 23 milioi euroko fakturazio konbinatua kalkulatuta.
EBn ekoitzitako oilasko-haragiaren kalitatea bermatzea EBk finantzatutako proiektu batek oilasko-haragiaren zatien kalitatea ebaluatzeko teknologia garatu du, eta horrek EBko haragi prozesatuaren merkatuaren lehiakortasuna handitu dezake. EBko araudiaren arabera, mekanikoki hezurrik gabeko oilasko haragiak "mekanikoki hezurrik gabekoa" etiketa izan behar du. Hala ere, etiketa honek haragiaren prezioa jaisten du, eta horrek sektorearen lehiakortasuna murrizten du. EBk finantzatutako MEAQUAS proiektuaren helburua EBn ekoitzitako oilasko-haragiaren lehiakortasuna sustatzea zen, mekanikoki hezurrik gabeko haragiaren kalitatea ebaluatzeko tresna berritzaileak erabiliz.
Horri esker, EBn ekoitzitako kalitate handiko haragia mekanikoki hezurrik gabekoa identifikatu eta kalitate txikiagoko haragiarekin alderatu ahal izango da, askotan EBtik kanpo inportatzen dena. «MEAQUASek mekanikoki hezurrik gabeko haragiaren kalitatearen industria-estandar berria bihurtzea du helburu, haragi-produktuen ekoizpenean diharduten 25.000 enpresa inguruk osatzen duten EBko haragi-industriaren lehiakortasuna bultzatuz», dio Poul Erik Damkjærrek, MEAQUAS proiektuaren koordinatzaileak. Proiektuko zientzialariek haragia automatikoki aztertu eta sailkatzeko metodo berri bat garatu dute, gihar-egiturak nabarmentzen dituzten orban-markatzaile berriak erabiliz. Softwareak irudiak prozesatzeko algoritmoak erabiltzen ditu haragiaren degradazio-maila kuantifikatzeko. MEAQUAS teknologiak oilasko-haragiaren egitura-osotasun galera kuantifikatzen du, haragi-kalitatearen adierazle gakoa eta mekanikoki hezurrik gabeko haragia eskuz kendutako haragiaren kalitate berekoa dela frogatzeko modu bat.
MEAQUASek espero du erakunde arautzaileek haragi-kalitate desberdinetarako irizpideak definitzea proiektuaren neurketa-teknologiaren emaitzak erabiliz. Azken finean, kalitate-kontrolak hezurrik gabeko mekanikoki kalitate handiko haragia "oilasko-haragia" gisa etiketatzea ahalbidetuko du, eta horrek merkatu-balioa hobetuko du. Oilasko osoak oilasko zatietara Duela hamarkada batzuk, oilaskoa oilasko oso gisa saltzen zen. Hala ere, 1990eko hamarkadatik aurrera, oilasko zatiak bereizita saltzen hasi ziren, izter, bular eta hego gisa. Hegaztia banandu ondoren, oilaskoaren zati txikiak geratzen dira, mozketak izenekoak, eta haragi xehatuetarako erabil daitezke.
Zati hauek kalitate handiko haragia den giharrez eginda daude. Hala ere, haragia mozketatik bereizten da normalean makina bat erabiliz, haragia hezurretatik igurzteko. «1980ko hamarkadan, ustezko elikagai-adituek erabaki zuten haragi hori kalitate txarrekoa baino ezin zela izan, mekanikoki erauzi baitzen», azaldu du Damkjærrek. «Izan ere, kanpaina faltsu bat abiarazi zuten, eta horren bidez kontsumitzaileak sinetsarazi zituzten oilasko osoak xehatzeko makina batean prozesatzen ari zirela, mekanikoki ateratako haragiak hezurrak, azala, luma hondarrak, erraiak, hesteak eta abar zituela emanez», gaineratu zuen. Ondorioz, mekanikoki errendatutako haragiak ospe txarra hartu zuen eta kontsumitzaileek baztertzen hasi ziren.
Kontsumitzaileen kezkak direla eta, EBko araudi berriak onartu ziren, mekanikoki kendutako oilaskoa duten produktuak mekanikoki hezurrik gabeko haragi (MDM) gisa etiketatzea eskatzen zutenak, eta eskuz kendutako oilasko-hondakinak dituztenak, berriz, oilasko-haragi gisa etiketatu ahal izatea. Gaur egun, mekanikoki hezurrik gabeko oilaskoa 0,60-0,90 euro ingurukoa da kilogramoko, eta eskuz hezurrik gabeko hondakinak, berriz, 1,60-2,80 euro artekoa da kilogramoko, "haragi" gisa etiketatu daitezkeelako. Mekanikoki prozesatutako produktuei beren kalitatea islatzeko etiketak jarri ahal izango balira, haragia prezio altuagoan saldu ahal izango litzateke, haragi-industriarentzat onuragarria izango litzatekeelarik.
Proiektua oilasko haragian zentratu zen, baina teknologia haragi mota desberdinekin (txerriarekin eta indioilarrarekin) probatzeak positiboa izan zuen. Doikuntza batzuekin, MEAQUASek garatutako tindaketa teknikak animalia espezie gehienetara egokitu daitezke, eta hori izugarri onuragarria izan daiteke EBko hiltegi-industriarentzat.
- ROBERT DAMKJAER AS (ANSLET POLSE- &KONSERVESFABRIK THREE MEN)