H2020 MultiSens Proiektua: Elikagaien industriarako kalitate adierazleen plataforma iraultzailea
- Mota Proiektua
- Egoera Bete
- Exekuzioa 2017 -2019
- Esleitutako Aurrekontua 170.121,6 €
- Eremua Europeo
- Finantza-iturri nagusia Horizonte 2020
- Proiektuaren webgunea MultiSens
- Haragiaren freskotasunaren eta ontzi barruko gas-kontzentrazioaren arteko korrelazioa (WP 1).
- CO₂, NH₃ eta H₂S-rako sentsore selektibo, egonkor eta zehatzen garapena (WP 2).
- Sentsoreen inplementazioa ontzietan (WP 3).
- Smartphone aplikazioa kalitate kontrolerako/erabiltzaileen feedback sistema gisa (WP 4).
- MultiSens plataformaren baliozkotzea kalitate sistema gisa (WP 5).
MultiSens-en helburua elikagaien industriarako kalitate-adierazleen plataforma iraultzaile bat garatzea da. Ontziratze adimendunen plataforma berritzaile honek bezeroei haragiaren kalitatearen berri emango die, balioa eta onurak ekarriz elikagaien hornikuntza-kate osoan, hondakinak murriztuz, informazio baliotsua emanez azken erabiltzaileari eta Europari merkatuan abantaila lehiakorra mantentzen lagunduz.
EBn bakarrik, hornidura-katean zehar janari-hondakinak 89 milioi tona edo 180 kg biztanleko urtean gutxi gorabehera sortzen direla kalkulatzen da, eta neurririk hartzen ez bada, 2020rako urtean 126 milioi tonaraino igoko dela aurreikusten da. Gaur egun, etxeek sortzen dute janari-hondakinen gehiengoa EBn (% 42), eta adituek kalkulatzen dute garatutako herrialdeetan kontsumitzaileen mailako janari-hondakinak % 30 murrizteak 400.000 km² inguru aurreztu ditzakeela 2030erako.
Normalean, elikagaiak atmosfera eraldatu batean (AM) ontziratzen dira, eta hori ontziratzen den elikagaiarentzat optimizatutako gas nahasketa batez osatuta dago. Ontziaren barruko konposizioa kontrolatzeak AM hau konstantea izan den edo produktua hondatzen hasi den egiaztatzeko aukera ematen digu. Hala ere, MA hau zehazteko metodo ez-suntsitzailerik ez da oraindik jakinarazi.
Proiektu honek mintz anitzeko sentsore bat garatu eta haragi-ontzietan integratzea proposatzen du, gailu adimendunen irudi- eta komunikazio-gaitasunak erabiliz freskotasuna detektatzeko, eta, aldi berean, sentsoreen integraziorako ontziratzeko metodo berritzaileak erabiliz. Sentsorea ontziaren barruan edo gainean jartzen bada, ontziratutako haragiaren goialdearekin kontaktu estuan egon dadin, inguruko gas gakoak kontrolatzea eta haragiaren kalitateari buruzko informazioa transmititzea ahalbidetuko du. Plataforma horren eragin ekonomiko eta soziala, janari-hondakinak % 10ean murriztu arren, nabarmena izango litzateke.
Proiektu honen berritasuna sentsoreen prestaketa bikainan, haiek immobilizatzeko metodo berritzaileetan eta detekzio-metodo sinple eta ez-suntsitzailean datza.
MultiSens-en helburua elikagaien industriarako kalitate-adierazleen plataforma iraultzaile bat garatzea da. Ontziratze adimendunen plataforma berritzaile honek bezeroei haragiaren kalitatearen berri emango die, balioa eta onurak ekarriz elikagaien hornikuntza-kate osoan, hondakinak murriztuz, informazio baliotsua emanez azken erabiltzaileari eta Europari merkatuan abantaila lehiakorra mantentzen lagunduz.
EBn bakarrik, hornidura-katean zehar janari-hondakinak 89 milioi tona edo 180 kg biztanleko urtean gutxi gorabehera sortzen direla kalkulatzen da, eta neurririk hartzen ez bada, 2020rako urtean 126 milioi tonaraino igoko dela aurreikusten da. Gaur egun, etxeek sortzen dute janari-hondakinen gehiengoa EBn (% 42), eta adituek kalkulatzen dute garatutako herrialdeetan kontsumitzaileen mailako janari-hondakinak % 30 murrizteak 400.000 km² inguru aurreztu ditzakeela 2030erako.
Normalean, elikagaiak atmosfera eraldatu batean (AM) ontziratzen dira, eta hori ontziratzen den elikagaiarentzat optimizatutako gas nahasketa batez osatuta dago. Ontziaren barruko konposizioa kontrolatzeak AM hau konstantea izan den edo produktua hondatzen hasi den egiaztatzeko aukera ematen digu. Hala ere, MA hau zehazteko metodo ez-suntsitzailerik ez da oraindik jakinarazi.
Proiektu honek mintz anitzeko sentsore bat garatu eta haragi-ontzietan integratzea proposatzen du, gailu adimendunen irudi- eta komunikazio-gaitasunak erabiliz freskotasuna detektatzeko, eta, aldi berean, sentsoreen integraziorako ontziratzeko metodo berritzaileak erabiliz. Sentsorea ontziaren barruan edo gainean jartzen bada, ontziratutako haragiaren goialdearekin kontaktu estuan egon dadin, inguruko gas gakoak kontrolatzea eta haragiaren kalitateari buruzko informazioa transmititzea ahalbidetuko du. Plataforma horren eragin ekonomiko eta soziala, janari-hondakinak % 10ean murriztu arren, nabarmena izango litzateke.
Proiektu honen berritasuna sentsoreen prestaketa bikainan, haiek immobilizatzeko metodo berritzaileetan eta detekzio-metodo sinple eta ez-suntsitzailean datza.
MultiSens-ek haragiaren freskotasuna egiaztatzeko modu berritzaile, moldakor eta eraginkorra garatu du. Metodologia hau enpresek erabil dezakete kontsumitzaileei erosten duten produktua egoera ezin hobean dagoela bermatzeko, eta horrela produktuaren kalitatea hobetzeko.
- UNIVERSIDAD DE GRANADA (UGR)