Skip to main content

Horizon Europa Spoon Proiektua: Trantsizioan dauden elikagai-sistemak – Nutrizio jasangarrirako herritarren ikerketa parte-hartzaile eta irekia

  • Mota Proiektua
  • Egoera Sinatua
  • Exekuzioa 2024 -2028
  • Esleitutako Aurrekontua 5.022.917,5 €
  • Eremua Europeo
  • Finantza-iturri nagusia Horizonte Europa 2021-2027
  • Proiektuaren webgunea Proyecto SPOON
Azalpena

Elikagai-sistemek berotegi-efektuko gasen isuri globalen % 37raino isurtzen dute, eta % 50-90era igo daitezke. Gatazkek, klima-krisiek eta desberdintasunek hornidura-kateak ahultzen dituzte, eta elikagai-segurtasun eza eragiten dute eskualde oparoetan ere. Europan, 38 milioi pertsonak ez dute janari nahikorik eta osasungarririk eskuratzeko aukerarik. Arazo hauei aurre egiteko teknologia berritzaileak, portaera-aldaketak eta elikadura-praktika kulturalak kontuan hartzen dituzten politikak behar dira.

Goitik beherako ikuspegi tradizionalak ez dira nahikoak gaur egungo paisaia azkar aldatzen ari den honetan. EBk finantzatutako SPOON proiektuak tokiko kontsumitzaileen eta eragiketa-inguruneen errealitateetara aldatzen du arreta herritarren zientziaren bidez, komunitateei ezagutza sortzeko eta lankidetza sustatzeko ahalmena emanez. Herritarren zientzia, kontsumitzaileen portaera eta datuen partekatzea integratuz, SPOONek dieta osasuntsuago eta jasangarriagoetarako datuetan oinarritutako erabakiak bultzatzea eta elikagaien segurtasun eza murriztea bilatzen du.

Helburuak

Munduko elikadura-sistemak, berotegi-efektuko gasen isurien % 37rainoko erantzule denak, premiazko eraldaketa behar du urbanizazioak eta dieta ez-jasangarriak dakartzan erronkengatik. Gainera, klima-aldaketak eta biodibertsitatearen galerak areagotu egiten dituzte Europako elikadura-sistemen ahultasuna, azken klima-hondamendietan ikusi den bezala, hala nola baso-suteetan eta lehorteetan, eta COVID-19 pandemia bezalako kolpeek areagotu duten bezala. Europak elikagai-hornikuntza ugaria izan arren, elikagai-segurtasun ezak milioika europar herritar mehatxatzen ditu, eta horrek elikadura-sistema osasuntsuagoak eta jasangarriagoak sustatzen dituzten ezagutza, teknologiak, jokabideak eta politikak biltzen dituen ikuspegi integrala behar du.

Herritarren zientzia (KS) helburu horiek lortzeko tresna indartsua dela kontuan hartuta, SPOONek elikagaien segurtasun ezaren aurkako ikuspegi berritzailea hartzen du, KS erabiliz herritarrak elikadura-ingurune inklusiboagoa eta jasangarriagoa sortzeko ahalduntzeko. SPOONen lau helburu nagusiak hauek dira: elikagai-inguruneei buruzko ezagutza zientifikoa sakontzea; Politika-egileen gaitasuna handitzea datuetan oinarritutako erabakiak hartzeko; sektore arteko lankidetza sustatzea; Herritarren gaitasuna handitzea beren elikagaien kontsumo-ohiturak eta tokiko elikagai-ingurunea aldatzeko; eta herritarren arteko konfiantza handiagoa sustatzea elikagaien datu pertsonalak partekatzean. SPOONek dieta osasuntsuago eta jasangarriagoetarako asmoaren eta ekintzaren arteko aldea txikitzen du, herritarrak gizarte zibilaren integrazioaren bidez elikadura-sistemaren eraldaketaren abangoardian jarriz.

SPOONen kontzeptu-esparruak Europako sei CS Laborategitan oinarritzen da, tokiko bazkideek koordinatuta eta interes-talde anitzeko ikuspegia erabiliz. Herritarrek ikertzaile eta subjektu gisa parte hartzen dute, tresna digital berritzaileak probatuz eta balioztatuz, beren elikagai-kontsumoko jokabideei eta tokiko elikagai-inguruneei buruzko datuak biltzeko, aztertzeko eta interpretatzeko, eta ondoren, beste interesdunekin batera eskala txikiko jokabide-aldaketako esku-hartzeak diseinatu eta ezartzeko. SPOONek GDPR eta FAIR printzipioak betetzea lehenesten du bere datuen kudeaketan.

Results
  • Hiriko elikagaien politika gobernantzari buruzko txostena: Kordoba eta Valladolideko kasuen analisi batek erakusten du, hainbat eragilek osatutako gobernantza mekanismoak ezarri diren arren, haien eraginkortasuna mugatua dela oraindik. Analisi honek azpimarratzen du parte-hartze politikak beharrezkoak diren arren, ez direla nahikoak. Epe luzerako eraldaketa-prozesuak laguntzeko sare sozial sendoak sortzea sustatzen duten baliabideen eta politika publikoen laguntza behar dute. Egitura-aldaketa lortzeko, ezinbestekoa da elikadura hiri-politika zabalagoekin integratzea, hala nola klima, etxebizitza, garraio eta osasunarekin.
  • Elikagaien Ingurunearen Txostena: Madrilen eta Bartzelonan egindako sozio-espazial ikerketa batek agerian uzten du, elikagai freskoak eskuragarri egon arren, populazio ahulenek kalitate baxuko nutrizio-aukeren eraginpean jarraitzen dutela. Elikagai ekologikoak eskuratzeko zailtasunak nabarmentzen dira, batez ere erosahalmen txikiagoa duten eremuetan. Txostenak hiri horiek nola bihurtu diren "obesogeniko" ingurune azpimarratzen du, non osasungaitzak ez diren elikagaietarako sarbidea errazagoa eta merkeagoa den, batez ere populazio zaurgarrientzat eta turismo-presio handia duten eremuetan. Madrilen eta Bartzelonan elikagai-basamortuak eta elikagai-zingirak identifikatu dira —elikagai fresko eta organikoetarako sarbidea mugatua den eremuetan—, eta helburua ingurune horiek aldatzea da dieta osasuntsu eta iraunkorrak errazteko.
  • Nekazaritza-elikagaien sistemen birkokapenari buruzko txostena: Madrilen eta Valentzian egindako ikerketek tokiko ekoizpena dibertsifikatu eta nekazaritza-elikagaien azpiegiturak (industria, logistika, etab.) planifikatu beharra azpimarratzen dute, tokiko eremuko ziklo ekonomikoak ixteko, egungo autosufizientzia % 5etik gorakoa ez baita. Beraz, nekazaritzako elikagaien ekoizpenaren dibertsifikazioa defendatzen da tokiko gaitasun ekologikora egokitzeko. Aztarna ekologikoa murrizteko dieta jasangarriak sustatzea gomendatzen da, batez ere animalia-produktuen kontsumo handia kontuan hartuta.