Extremadura avança en la millora del cultiu de stevia amb el projecte innovador del GO STEVIBREED
Descripció
El Grup Operatiu Regional STEVIBREED ha conclòs amb èxit el projecte innovador “Millora integral del cultiu de Stevia rebaudiana per a la seva valorització a la regió” , una iniciativa que ha suposat un important impuls a la investigació, la diversificació i la modernització del sector agrari a Extremadura .
El mes de setembre passat es va celebrar a les instal·lacions de CTAEX la jornada final del projecte, on es van presentar els resultats obtinguts després de diversos anys de treball conjunt entre entitats de recerca, empreses i agents del sector agroalimentari.
L'objectiu principal del projecte ha estat obtenir varietats de Stevia rebaudiana Bertoni adaptades a les demandes comercials actuals mitjançant el desenvolupament d'un programa de millora vegetal. A més, s'ha treballat en la mecanització del cultiu per tal d'optimitzar els processos productius, reduir costos i augmentar la competitivitat d'aquesta planta amb un alt potencial econòmic i mediambiental.
Durant la jornada es van presentar les principals conclusions i avenços aconseguits, destacant la col·laboració entre CTAEX , les empreses Biostevera , Dehesa San Salvador i NIARSA , i el Grup de Recerca de Fisiologia, Biologia Cel·lular i Molecular de la Universitat d'Extremadura , que ha liderat les línies de recerca científica sobre millora genètica i fisiologia.
El projecte STEVIBREED ha permès obrir noves oportunitats per a la Stevia com a cultiu alternatiu a Extremadura , millorant-ne la rendibilitat, sostenibilitat i valor afegit, i reforçant l'estratègia regional de diversificació agrícola.
Aquest projecte innovador ha estat finançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) en un 85% dins del Programa de Desenvolupament Rural d'Extremadura 2014-2022 , sota la mesura 16 “Cooperació” submesurada 16.1 “Ajuda per a la creació i el funcionament de grups operatius de l'AEI en matèria de producció. La resta del finançament l'han aportat la Junta d'Extremadura (11,28 %) i el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (3,72 %). L'import total de l'ajut concedit és de 254.089,20 euros .