Skip to main content

Projecte H2020 MED-GOLD: Convertir la informació climàtica en valor afegit per als sistemes alimentaris tradicionals mediterranis de raïm, oliva i blat dur

  • Tipus Projecte
  • Estat Completat
  • Execució 2017 -2022
  • Pressupost assignat 4.990.967,5 €
  • Àmbit Europeo
  • Comunitat Autònoma Andalucía; Cataluña; Madrid, Comunidad de
  • Font principal de finançament Horitzó 2020
  • Web del projecte https://www.med-gold.eu/
Descripció de les activitats

Es van coproduir, provar i validar prototips de serveis climàtics amb els principals actors industrials del sistema alimentari mundial, utilitzant mètodes vinculats a MED-GOLD per a la participació dels usuaris i el processament i la visualització de dades al núvol (és a dir, la plataforma TIC). Això va permetre una replicabilitat i escalabilitat sense precedents entre regions, sectors i usuaris, com es va demostrar a Colòmbia amb el cafè, el principal producte agrícola del món. Mitjançant enquestes en línia i tallers participatius en cinc idiomes, es va avaluar la usabilitat i el potencial d'ampliació dels serveis amb una comunitat més àmplia d'usuaris no involucrats en el desenvolupament.

Es va desenvolupar una plataforma TIC com un sistema escalable, modular i de computació al núvol que permet serveis com: executar models de sistemes de cultius tradicionals; mostrar panells de visualització personalitzats; connectar eines de suport a la presa de decisions i models de simulació existents amb fonts de dades climàtiques d'avantguarda (p. ex., https://cds.climate.copernicus.eu/). La plataforma es va llançar com a codi obert (vegeu https://github.com/medgold-ict-platform )(s'obre en una finestra nova) El cafè colombià va proporcionar un cas d'estudi per provar la replicabilitat dels serveis climàtics de MED-GOLD, mostrant alts beneficis potencials en termes d'informar la gestió regional de cultius i la formulació de polítiques. L'anàlisi del mercat de la UE per a serveis climàtics i el desenvolupament d'un pla de negocis van proporcionar una base sòlida per a la comercialització dels serveis prototips, en descriure els processos de creació de valor i prestació de serveis.

El projecte va construir comunitats d'usuaris finals i formuladors de polítiques més ben informades i connectades per als sistemes alimentaris globals d'oli d'oliva, vi i pasta mitjançant presentacions a més de 50 esdeveniments internacionals; organitzant 12, inclosos 8 tallers participatius, organitzant 2 esdeveniments de capacitació en línia, 4 seminaris web i publicant fulls informatius, guies d'usuari, infografies, vídeos, un informe de polítiques i un glossari, tot en sis idiomes (anglès, grec, espanyol, portuguès, francès i italià). Això es va sumar a la comunicació multimèdia i multilingüe implementada al llarg del projecte i 25 articles científics publicats, a més d'un número especial del projecte que apareixerà a la revista Climate Services.

L'emergència de COVID-19 va afectar significativament el projecte. Es va dedicar un esforç considerable a convertir les activitats presencials planificades en activitats en línia. Un resultat destacat va ser lʼesdeveniment final de presentació de MED-GOLD, amb més de 300 contactes registrats de tot el món i ponents de la indústria, ONG, institucions internacionals i la comunitat política. Els usuaris de la indústria del consorci MED-GOLD van compartir històries d'èxit, i l'esdeveniment va permetre als participants compartir i intercanviar idees sobre el potencial d'aplicar i utilitzar els serveis pilot de MED-GOLD en els contextos de presa de decisions intersectorials. El material de difusió clau produït pel projecte està disponible a través de la comunitat del Projecte MED-GOLD Horitzó 2020 a Zenodo ( https://zenodo.org/communities/med-gold/ ).(s'obre en finestra nova)).

Descripció contextual

MED-OR ( https://doi.org/10.3030/776467 )va ser un projecte de recerca i innovació de 54 mesos de durada l'objectiu del qual era demostrar la viabilitat dels serveis climàtics a l'agricultura utilitzant tres elements distintius del sistema alimentari mediterrani: raïm i vi, oliva i oli d'oliva, i. El projecte va crear prototips de serveis climàtics mitjançant el desenvolupament destudis de cas per a aquests tres principals sistemes tradicionals mediterranis.

Els serveis climàtics -la transformació de dades i informació relacionats amb el clima en projeccions, pronòstics i anàlisis personalitzades per donar suport a la presa de decisions a tots els nivells- tenen el potencial de convertir-se en la base d'una societat resilient al clima i baixa en carboni. L'agricultura és el sector econòmic més vulnerable a la variabilitat i canvi climàtic. A més, la regió mediterrània es troba sota l'amenaça immediata de canvis en els patrons climàtics i els efectes ecològics, econòmics i socials consegüents. Per tant, desenvolupar la capacitat de convertir les dades climàtiques, cada cop més nombroses, en serveis climàtics que puguin fonamentar la presa de decisions a l'agricultura és una prioritat clau a nivell mediterrani, europeu i mundial. L'objectiu a llarg termini d'aquest projecte era aconseguir que l'agricultura i els sistemes alimentaris europeus fossin més resilients al canvi climàtic, utilitzant els serveis climàtics per minimitzar els riscos i els costos, i aprofitar les oportunitats de generar valor afegit. MED-GOLD es va proposar desenvolupar serveis climàtics per als sistemes de cultiu que constitueixen la base de la producció d´oli d´oliva, vi i pasta. Aquests serveis tenen una rellevància climàtica, ecològica, econòmica i cultural fonamental per a la regió mediterrània i el món, ja que no sols són elements distintius del patrimoni mundial de la dieta mediterrània, sinó també productes alimentaris amb un mercat global.

A més, el sistema alimentari mediterrani ha demostrat el seu potencial per contrarestar la creixent homogeneïtat del subministrament mundial d'aliments, fet que es tradueix en una major seguretat alimentària i beneficis significatius per a la salut, així com en la reducció de la petjada ecològica del sistema alimentari global. Per tant, el potencial per desenvolupar serveis climàtics amb un alt valor afegit per a la societat és immens. Per abordar directament aquest valor afegit, MED-GOLD va codisenyar serveis climàtics pilot que van involucrar tant proveïdors com usuaris. El projecte va revisar la presa de decisions operatives dels principals usuaris industrials europeus per identificar decisions clau o introduir noves accions que es puguin beneficiar de la informació climàtica en escales temporals que van des de mesos fins a dècades.

Objectius

MED-GOLD demostrarà la viabilitat dels serveis climàtics al sector agrícola mitjançant el desenvolupament d'estudis de cas per a tres sectors clau del sistema alimentari mediterrani: el raïm, l'olivera i el blat dur. L'agricultura està impulsada principalment pel clima i, per tant, és molt vulnerable a la variabilitat i canvi climàtics. L'evidència suggereix que la regió mediterrània es troba sota l'amenaça immediata de canvis en els patrons climàtics i els efectes ecològics, econòmics i socials consegüents.

Per tant, desenvolupar la capacitat de convertir les dades climàtiques, cada cop més nombroses, en serveis climàtics personalitzats que puguin fonamentar la presa de decisions en agricultura és una prioritat tant a Europa com a la resta del món. L'objectiu a llarg termini d'aquest projecte és aconseguir que l'agricultura i els sistemes alimentaris europeus siguin més competitius, resilients i eficients davant del canvi climàtic, utilitzant els serveis climàtics per minimitzar els riscos i els costos derivats del clima i aprofitar les oportunitats de valor afegit. El projecte MED-GOLD té com a objectiu desenvolupar serveis climàtics per als sistemes de cultiu d'olivera, raïm i blat dur, que són la base de la producció d'oli d'oliva, vi i pasta. Aquest conjunt de cultius i productes alimentaris relacionats és molt important climàtica, ecològica, econòmica i cultural per a la regió mediterrània. Atès que l'oli d'oliva, el vi i la pasta no són només elements distintius de la dieta mediterrània, sinó també productes alimentaris amb un mercat global, hi ha un potencial considerable per al desenvolupament de serveis climàtics d'alt valor afegit per a l'olivera, el raïm i el blat dur.

Un repte clau és codisenyar prototips d'aplicacions pilot de serveis que involucren tant proveïdors com usuaris dels tres principals sistemes de cultiu tradicionals mediterranis, amb la finalitat de demostrar el valor afegit de les respostes basades en dades i informació als canvis en el sistema climàtic. Es revisarà la presa de decisions operatives dels usuaris per identificar decisions clau o introduir noves accions que puguin beneficiar-se de la informació climàtica a diferents escales temporals, des de mesos fins a dècades.

Coordinadors
  • AGENZIA NAZIONALE PER LE NUOVE TECNOLOGIE, L'ENERGIA E LO SVILUPPO ECONOMICO SOSTENIBILE
Col·laboradors
  • LUTECH SPA
  • MET OFFICE
  • HORTA SRL
  • BARILLA G. E R. FRATELLI SPA
  • UNIVERSITY OF LEEDS
  • SOGRAPE VINHOS SA
  • CONSIGLIO NAZIONALE DELLE RICERCHE
  • DCOOP SOCIEDAD COOPERATIVA ANDALUZA
  • EASYTOSEE AGTECH, SOCIEDAD LIMITADA
  • ETHNIKO ASTEROSKOPEIO ATHINON
  • UNIVERSIDAD MILITAR NUEVA GRANADA
  • PANEPISTIMIO THESSALIAS
  • CONSIGLIO PER LA RICERCA IN AGRICOLTURA E L'ANALISI DELL'ECONOMIA AGRARIA
  • BARCELONA SUPERCOMPUTING CENTER CENTRO NACIONAL DE SUPERCOMPUTACION
  • GMV AEROSPACE AND DEFENCE SA
  • JRC -JOINT RESEARCH CENTRE- EUROPEAN COMMISSION