Skip to main content
Permanent

Plagues i patògens de l'olivera: naturalesa, identificació i estratègies biològiques de lluita

Descripció

Certificat de Formació expedit per INEA-Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Agrícola.

Contingut:

  • Introducció:
    En aquest apartat s'oferirà una visió general sobre la importància de l'olivicultura, destacant-ne la rellevància econòmica, ecològica i cultural. S'abordaran els principis fonamentals de la protecció fitosanitària als oliverars, ressaltant la necessitat d'integrar tècniques sostenibles per al maneig de plagues i malalties, d'acord amb les normatives de l'agricultura ecològica. S'establiran les bases per a la comprensió dels mètodes de control biològic, promovent l'equilibri natural dels ecosistemes als oliverars.
  • Plagues de l'Olivera:
    Aquest tema se centrarà en l'estudi i la caracterització de les principals plagues que afecten l'olivera, analitzant els seus cicles biològics, hàbits alimentaris i els danys que provoquen a la planta. Es categoritzaran les plagues en funció del seu ordre taxonòmic, detallant-ne les característiques distintives i els mètodes de diagnòstic per a la seva identificació.
    • Dípters:
      S'abordarà la biologia i l'impacte dels dípters als oliverars, fent un èmfasi especial en les espècies més rellevants com Bactrocera oleae (mosca de l'olivera), que és una de les plagues més destructives en el cultiu d'oliveres. S'analitzaran les fases de desenvolupament, els hàbits d'alimentació i el dany causat tant a nivell de fruit com en la qualitat de la collita.
    • Lepidòpters:
      S'estudiaran les principals espècies de lepidòpters que afecten els oliverars, com la Prays oleae (arna de l'olivera), que s'alimenta de flors, brots i fruits joves. S'aprofundirà els cicles biològics, els mètodes de detecció i les estratègies per minimitzar els danys ocasionats per aquests insectes.
    • Hemípters:
      L'enfocament se centrarà en els hemípters que afecten l'olivera, com ara el Nezara viridula (xinx verd), que pot causar deformacions en els fruits i la transmissió de patògens. Es detallaran les característiques biològiques d'aquests insectes, els hàbits alimentaris i la capacitat per influir en la salut de l'olivera.
    • Coleòpters:
      S'analitzaran els coleòpters més importants, com ara Rhynchites cribripennis (picut de l'olivera), que perfora els fruits i afecta la qualitat de l'oli. També es tractaran les espècies que ataquen les arrels o el tronc, provocant minves en el vigor de la planta i facilitant l'ingrés de patògens.
    • Tisanòpters:
      S'aprofundirà en la biologia dels tisanòpters o trips, com Frankliniella occidentalis (trips occidental), que afecten les fulles i els brots joves de l'olivera. El seu impacte en el cultiu s'avalua tant pels danys directes com pel paper en la transmissió de virus.
    • Àcars:
      S'estudiaran els àcars, com Tetranychus urticae (aranya vermella), que són plagues clau als oliverars, afectant la fotosíntesi i debilitant les plantes. S'han de detallar les condicions d'infestació, la propagació dels àcars i les estratègies de maneig integrat per controlar-los de manera eficaç.
  • Control Biològic de Plagues de l'Olivera:
    En aquest apartat s'abordarà l'aplicació d'estratègies de control biològic als oliverars, centrades en l'ús d'organismes naturals per regular les poblacions de plagues. S'estudiaran les interaccions entre depredadors, parasitoides i patògens d'insectes, com ara Tachinaephagus (paràsit de la mosca de l'olivera) i els nematodes entomopatògens. S'analitzaran les condicions necessàries per fomentar aquests agents de control biològic, tant al cultiu com a l'ecosistema circumdant.
  • Patògens de l'Olivera:
    Aquest apartat se centrarà en els agents patògens que afecten l'olivera, incloent fongs, bacteris i virus. S'analitzaran malalties com la Verticillium dahliae (verticilosi de l'olivera), Pseudomonas savastanoi (bacteri de l'olivera), i el virus de la tristesa de l'olivera . Se n'estudiaran els mecanismes d'infecció, la simptomatologia, les vies de transmissió i les conseqüències econòmiques per a la producció d'olives i d'oli d'oliva.
  • Control Biològic de Patògens de l'Olivera:
    S'aprofundirà en el control biològic de les malalties de l'olivera, explorant l'ús de microorganismes com a fongs entomopatògens i bacteris antagonistes que poden inhibir el creixement de patògens. A més, s'examinaran pràctiques preventives i terapèutiques basades en l'agricultura ecològica, com ara l'aplicació de microorganismes beneficiosos (per exemple, Trichoderma spp. ) i l'ús d'extractes naturals per reduir la incidència de malalties fúngiques i bacterianes.

Objectius

  • Aquest curs té com a objectiu proporcionar un coneixement profund sobre les principals plagues i patògens que afecten l'olivera, i permet als participants adquirir una comprensió detallada dels cicles biològics d'aquestes espècies. L'enfocament serà tècnic i exhaustiu, amb el propòsit de capacitar els estudiants per reconèixer els signes característics d'infestació a les plantes i avaluar-ne l'impacte en la producció de l'oliverar.
  • Un dels objectius primordials és capacitar els participants per identificar la simptomatologia que produeixen les plagues i els patògens a les diferents parts de la planta, com fulles, brots, fruits i arrels. Aquest procés inclou l'estudi dels senyals visibles de dany causats per insectes, àcars, fongs, bacteris i virus, cosa que permetrà un diagnòstic primerenc i precís, clau per a l'adopció de mesures efectives de maneig.

Pròxims Cursos